Matkalla

Matkalla

maanantai 28. heinäkuuta 2014

Reissu tehty, kotona taas

Kesän pitkä purjehdus on nyt takana ja olemme kotona.  Vaikka matka jäi suunniteltua lyhyemmäksi, oli tämä kuusivuotisen purjehdushistoriamme pisin reissu.  Alla olevaan karttaan välimatkojen pituudet on otettu sähköisen merikortin reittiohjelmasta.  Todelliset mailit voivat siis vähän poiketa niistä mutkien ja kryssimisten vuoksi.  Kartan matkojen yhteispituus on 863 NM (=1598 km). Keskimääräinen matkanopeus oli tuulen suunnasta ja aallokosta riippuen 5,5-6.5 solmua. Huippunopeus oli purjeilla 8,3 ja moottorilla aallolta alas surffaten 9,3 solmua.  Koneella mentäessä nopeus oli yleensä 6 ja purjeilla lähemmäs 7 solmua.  Polttoaineen kulutus oli 137 litraa, parisen litraa tunnissa.  Matkan aikana kaasua kului yksi kahden kilon pullo.  Kaasua säästyi Visbystä hankitun vedenkeittimen ansiosta, koska satamissa saimme veden keitettyä sähköllä.


Alkumatkalla olisimme tarvinneet enemmän lämpimiä vaatteita, vaikka nytkin kerroksia oli jo monta. Loppumatkasta tuli paljon käyttöä aurinkovarjolle sekä tietokonetuulettimelle.  


Ensimmäiset levähavainnot teimme Gotlannin ja Öölannin välissä, jossa levälauttoja oli pienellä alueella.  Seuraavan kerran törmäsimme levään Arholman ja Maarinahaminan  puolessa välissä. Pahin tilanne oli Kökarin ja Jurmon välillä.  Loppumatkasta saarten välissä levä väheni, Taalintehtaan suojaisassa satamassa sitä ei ollut enää ollenkaan.  



Viimeinen matkapäivä Jurmosta Taalintehtaalle oli nautinnollista purjehdusta.  Tuulen nopeus vaihteli
kahden ja kuuden sekuntimetrin välillä, vauhti solmuina samoissa lukemissa.  Vaikka kotiinpaluu tuntui viiden viikon vene-elämän jälkeen mukavalta, oli reissun päättäminen myös haikeaa.  Mielessä alkoivat kehittyä jo tulevien kesien suunnitelmat.  Norjakin on meillä edelleen purjehtimatta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti