Matkalla

Matkalla

sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Byxelkrok ja siitä etelään

Byxelkrokin puoteja



Vene-elo Byxelkrokissa oli keikkuvaa.  Tuulen suunta pysyi lounaassa, joten aallot ja tuuli pääsivät esteettä satamaan.  Välillä tuntui kuin olisi ollut pesukoneen rummussa.  Aallot paukuttivat ja läiskivät veneen kylkiä, ja huolellisesta kiinnityksestä huolimatta vene heilui sinne tänne.  Ensimmäisenä aamuna puoli kuuden aikaan Jarmo nousi ylös tarkistamaan, ettei viereisten veneiden mastot sotkeennu toisiinsa.  Samalla hän kiristi köysiä ja otti venettä kauemmaksi laiturista. Illalla satamaan tuli veneitä kovassa kelissä.  Laiturilla oli ihmisiä ottamassa vastaan ja auttamassa haasteellisessa rantautumisessa.



Satamassa oli kolme muuta suomalaista venettä.  Vaihdoimme kokemuksia ja saimme joitain hyviä vinkkejä vierassatamista sekä purjehtimisesta Kalmarsundissa.  Lauantaiaamuna puoli yhdeksän aikoihin jatkoimme matkaa.  Samaan aikaan satamasta lähti kaksi muuta purjeventtä.  Ja kisahan siitä tuli.  Niin aina.  Ihan rennot ja rauhalliset ihmiset alkavat viilata purjeiden säätöjä ja verrata nousukulmia.  Nytkin tuuli oli alle 4 m/s vastaan, ja niin sitä kryssittiin alhaisimmillaan parin solmun vauhdilla. Jossain vaiheessa sitten ensimmäinen luovuttaa ja käynnistää moottorin, ja muut perässä.  Matka jatkuu kauniisti jonossa, eikä kenelläkään ole enää kiire toisesta ohi.

Matka jatkui koneella.  Koneen pörinä ei harmittanut ollenkaan niin paljon, kun laitoimme Byxelkrokin ICA:sta ostetun Rockklassiker-levyn pauhaamaan.  Synniltähän se tuntui luonnon helmassa, mutta kun sitä konetta on kuunneltu jo ihan riittävästi.  Alkumatkan sinällään hauska kisa vei aikaa sen verran, että päätimme rantautua aiottua aikaisemmin.  Saavuimme Borgholmin satamaan neljän aikoihin.  Byxelkrokista tutun suomalaisveneen miehistö oli ottamassa köydet vastaan.

Borgholm on viehättävä pieni kaupunki.  Kävelymatkan päässä satamasta on Sollidenin linna, jonne kuninkaallinen perhe tulee 14.7. juhlimaan Victorian syntymäpäivää.  Juhlallisuuksien kannalta olimme siis kymmenen päivää etuajassa.  Ilma oli kesäinen ja melko lämmin.  Ihastelimme upeaa auringonlaskua suoraan veneen kannelta.  Ilta venyi seuraavan vuorokauden puolelle yhdessä naapuriveneen suomalaisten kanssa.

Borgholmin pääkatu






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti